Voor blogs over wonen, reizen en ondernemen

Vrije Tijd

Rouwvliegjes bestrijden doe je zo!

Mensen die graag zaaien en stekken zullen vast al een keer met rouwvliegjes te maken hebben gehad en weten ook dat dit heel vervelend kan zijn voor de groei van je planten. Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes die het liefst in warme en vochtige omgevingen leven, zoals potgrond. De eitjes die deze vliegjes leggen zijn het probleem. De larven eten namelijk alle wortels van planten op waardoor de plant kapot zal gaan. Maar hoe kun je het beste rouwvliegjes bestrijden? Lees in deze blog een aantal handige tips en bescherm je planten tegen deze vervelende beestjes.      

Huis en keuken middelen

Wanneer de plaag nog niet heel groot is kun je beginnen met een aantal eenvoudige huis en keuken bestrijdingsmiddelen. De eerste tip is het maken van een mengsel van gekookt water en kaneel. Dit mengsel giet je dan over de potgrond om zo de rouwmug larven te bestrijden. Je kunt ook kaneel over de aarde strooien. Daarnaast kun je ook een laagje zand, thee, tabak of koffiedik over de potgrond van je planten gooien. Dit weerhoudt de volwassen rouwmuggen om op een plant te verblijven. Hiermee pak je echter niet de oorzaak van het probleem aan. Verder kan het ook nog helpen om een potje met azijn of wijn dat afgedekt is met folie en waar gaatjes in geprikt zijn neer te zetten. Ook hiermee vang je volwassen muggen en pak je niet de bron van het probleem aan.  

Gif

Wanneer de rouwvliegjes plaag erger wordt of al groot is gebruiken veel mensen chemische middelen voor de bestrijding. Het heeft snel en krachtig effect. Echter is dit helemaal niet nodig. Er zijn genoeg biologische middelen die net zo effectief werken en tevens een stuk gezonder zijn voor mensen en natuur. Dat is ook precies de reden waarom er geen specifieke middelen in de chemische sector voor het bestrijden van rouwvliegjes en wel in de biologische sector, namelijk Stenema. Deze manier van bestrijding laat zowel de larven als de volwassen muggen verdwijnen en laat over het algemeen snel resultaat zien.  

Biologische bestrijding 

Tot slot kun je rouwvliegjes ook op een andere biologische manier bestrijden. De meest makkelijke en effectieve manier is om aaltjes tegen rouwvliegjes in te zetten. Hiermee zie je binnen drie weken resultaat. De aaltjes doden de larven in de potgrond waardoor er geen volwassen rouwvliegjes meer bij komen en ze uiteindelijk uitsterven. Om deze muggen buitenshuis te houden kun je gele vangplaatjes ophangen of ik de grond steken. De felle kleur trekt de volwassen vliegjes aan waardoor je in huis minder last van ze zult hebben. Tot slot zou je ook nog hypoaspis roofmijt in kunnen zetten. Deze bodemroofmijt voedt zich met larven en poppen van rouwvliegjes. Deze optie kan overigens niet in combinatie met de aaltjes ingezet worden.    

Geef een reactie